Namsskogan Bygdetun
Bjørhusdal gamle skole og kapell
Millavassdammen
Nyrudstua i Holmensenteret

namsskogan med kommunevåpenNAMSSKOGAN KOMMUNE

Namsskogan grenser mot Nordlandfylke, er 1 417,13 km² stor og har vel 915 innbyggere. Det høyeste punktet i kommunen er Gisen, 1167 moh. Namsen renner gjennom kommunen og går nesten parallelt med E6. E6 og Nordlandsbanen er de to viktigste ferdselsårene i kommunen. Namsskogan kommune har en innfallsportal til Børgefjell Nasjonalpark på Smalåsen. Tettsteder i kommunen er Namsskogan, Brekkvasselv, Trones og Skorovatn.

I Namsskogan finnes mange interessante kulturminner. Flere er i nærheten av E6, og er åpen for besøkende. Beskrivelsene er ordnet fra nord til sør langs E6.

 

Frøyningen fornminne- og fritidsområde

I Frøyningen fornminne- og fritidsområdet finnes rester av ni dyregraver. En av dyregravene er restaurert. Veien gjennom området ender ved en rasteplass ved en  innsjø. Her er det mulig å stå med bobil.

Veien dit: Ca 111 km sør fra Mosjøen på E6/ca 15 km sør for grensen mellom Nordland og Nord-Trøndelag fylke (porten til Nord-Norge/Trøndelag). Sving til høyre ved skiltet Kalvvatnet. Fri adgang.

 

Nyrudstua i Holmensenteret

Nyrudstua er et gammelt hus som i dag brukes som Cafe i et moderne kjøpesenter. Huset ble flyttet til stedet, og så ble kjøpesenteret bygget rundt. I Holmensenteret finnes også Norges minste Vinmonopol. Nyrudstua var antagelig det første bureisningshuset i Namsskogan.

Veien dit: Kjør sørover på E6, ca 22 km fra porten til Trøndelag/ca 8 km sør for Frøyningen. Holmensenteret ligger i tettstedet Namsskogan. Fri adgang i senterets åpningstider.

 

 

Bjørhusdal gamle skole og kapell

Huset ble bygd i 1885-1887 som skole med to klasserom, men det ene rommet ble senere omgjort til kapell. Det sies at skolekapellen ble bygd av en utvandrer som hadde kommet tilbake fra Amerika, og at byggemåten er inspirert av liknende bygg i Wisconsin. I regionen er huset unikt. Huset er restaurert, og skolestua innrettet som en gammel skole. Kapellrommet er fortsatt vigslet, og brukes til bryllup i liten ramme. Omvisning etter forespørsel hos kommunen: tlf 74 33 32 00, postmottak@namsskogan.kommune.no.

Veien dit: Kjør ca 4,5 km sør på E6 fra Holmensenteret i Namsskogan. Sving mot høyre (skilt Bjørhusdal), kjør ca 700 m, sving mot venstre, fortsett rett fram ca 300 m. Huset ligger ved veien på høyre side.

 

Steinfjellet

Ligger mellom Røyrvik kommune og Namsskogan kommune. Her går det en vei som ble etablert ved gruvedrift i Gjersvika. I 1971 ble veien komplettert med en 2600 meter lang tunnel. Den gamle Steinfjellvegen er fortsatt kjørbar og er åpen om sommeren. Det er et flott kulturlandskap som åpner seg på den gamle Steinfjellvegen. Anbefales spesielt for sykkelturister istedenfor å sykle gjennom tunnelen. For den som ønsker en ekstra utfordring kan Steinfjellstafetten anbefales, den arrangeres hvert år i begynnelsen av juni.

Veien dit: Kjør sørover gjennom Namsskogan, ta av mot venstre (skilt Røyrvik) på fv 773, kjør ca 20 km. Fri adgang.

 

Millavassdammen

Dammen er nyrestaurert og er et godt eksempel på skogbruks- og fløterhistorien i Namsskogan. Det er også bygd opp en billed- og gjenstandsutstilling i tilknytning til Dammen. Det finnes en grillplass i umiddelbar nærhet. Eies av Namsskogan historielag.

Veien dit: Fra Namsskogan Familiepark (ca 30 km sør for Homensenteret): kjør ca 2 km sørover på E6, sving til høyre (skilt Srømpedalen, håndlaget treskilt Fløytardam 7 km), kjør ca 4 km sving til høyre, kjør ca 2 km. Fri adgang.

 

Skorovatn

Skorovatn eller Skorovas er et nedlagt gruvesamfunn. Her anbefales det å ta turen til toppen av gruven og nyte utsikten over tettstedet og de omliggende fjellene. Her er et flott utsiktspunkt til Børgefjell Nasjonalpark og ved godværsdager kan man se helt til kysten.

Veien dit: Fra Namsskogan familieparken, kjør ca 20 km sørover på E6, sving mot venstre på fv 764 (skilt Skorovatn), kjør ca 10 km. Fri adgang, men husk at det bor folk der og husene er i privat eie.

 

LENKER

Visit Namsskogan - Turistinformasjon

Namsskogan Familieparken - Nord-Trøndelags største feriemål

Namsskogan kommune hjemmeside

Børgefjell nasjonalpark - nasjonalparkens side

Namsskogan Fjellstyre - fjell, jakt, hytter, friluftsliv

Skorovatn - om livet i den gamle gruvebygda

Skorovas Fjellandsby

Namdal Bruk AS - fjell, jakt, hytter, friluftsliv

Skorovas Mat